10.21.2017

Zomercursus Centre Erasme 2018: ALBERT CAMUS - DE MENS IN OPSTAND
Wanneer? 22-28 juli 2018
Waar? Frankrijk: Saint-Étienne-des-Sorts (Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées)Camus’ De mens in opstand
inleiding
Het is gemeengoed om te zeggen dat we Albert Camus op de middelbare school lazen. Dus in deze cursus kunnen we in nostalgie wegdromen naar onze vermeende jonge wilde jaren? In tegendeel! Er zijn weinig boeken geschreven in de twintigste eeuw waarvan de besproken inhoud vandaag zo vlijmscherp actueel is als De mens in opstand. We leven in een wereld die getekend wordt door opstand. Camus drijft ons naar het hart van ons zijn: het wezen van de mens is niets anders dan opstand. De mens revolteert tegen zin en betekenis van mens en schepping. Een nauwkeurige lezing leert dat De mens in opstand gelezen moet worden als de metafysica van onze tijd. In de colleges zal het boek worden gelezen in relatie tot onder andere filosofieën, waaronder die van Sartre en Levinas en in relatie tot de literatuur van o.a. Dostojevski en Gide. 

voor wie
De cursus is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in, om het met Camus te zeggen ‘zijn eigen tijd te begrijpen’. Enige filosofische voorkennis is aanbevolen maar geen vereiste.inhoud van de colleges
1. Inleiding: Camus als filosoof. 
2. Opstand en metafysica. Bespreking hoofdstuk I en II.
3. Terreur en terrorisme. Bespreking hoofdstuk III. 
Bezoek aan het graf van Camus in Lourmarin
4. Film en bespreking: The Battle of Algiers
5. Opstand en kunst. Bespreking hoofdstuk IV
6. Gij zult niet doden. Camus en Levinas? Bespreking hoofdstuk V
7. Sartre en Camus: 'De Hel' (toneelstuk van Ruud Welten)
8. Naar een post-existentialisme. Camus en wij.

doelstelling van de colleges
Het doel van de cursus is ten eerste close-reading van belangrijke delen uit het boek. Ten tweede onderzoeken we de waarde van het denken van Camus voor onze huidige tijd.

studiebelasting
De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) en 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur. Voor een optimale cursusweek raden wij u aan het lesmateriaal voorafgaand aan de cursus te bestuderen. 

studiemateriaal
Albert Camus, De mens in opstand (vert. Martine Woudt. Uitgeverij Veen/De Prom of Olympus, of een Franse of Engelse editie) (NB niet de editie van de Bezige Bij uit 1967). 

getuigschrift
Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname (geen ects)