10.18.2016

Persbericht Speling 2016/3

Het kwetsbare in de ogen zien

‘Gij zult u kwetsbaar opstellen’, klinkt het nieuwe gebod. Als leidinggevende, als docent of als manager ben je verzekerd van succes als je je eigen kwetsbaarheid laat zien: ‘Kwetsbaar is het nieuwe krachtig!’ Het lijkt dan alsof kwetsbaarheid een zelfgekozen positie is. Maar dat is een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. In het bestaan van sommige mensen dringt kwetsbaarheid zich op als een ongenode gast: ziekte, ouderdom, eenzaamheid, een verbroken relatie, een ernstig ongeluk, het verlies van een ideaal. Hoe ga je om met je eigen kwetsbaarheid? Hoe ga je om met de kwetsbaarheid van een ander? Wie heeft het lef om kwetsbaarheid in de ogen te zien?

In dit nummer van Speling wisselen bijdragen vanuit de theologie, de filosofie en de geschiedenis van de spiritualiteit, en ervaringsverhalen elkaar af. Het geheel presenteert de lezer een waardevolle mix van beschouwing en herkenning, van theorie en praktijk, van afstand en nabijheid.

De uitspraak van Leonard Cohen, over het licht dat binnenvalt door een barst, lijkt een goede samenvatting te zijn van het wezenlijke karakter van kwetsbaarheid: geen mens ontkomt eraan, maar het opent tegelijkertijd een nieuw perspectief op je bestaan.

Met bijdragen van Désanne van Brederode, Peter Nissen en Ruud Welten.

En prachtige collages van Anke Roder.

zie www.speling.nl