3.19.2016

Spreker tijdens Dag van de Filosofie

GRENZEN

De Dag van de Filosofie 2016 – 16 april 2016 - Theater De NWE Vorst, Tilburg.

‘Grenzen’. Dit thema van de Dag van de Filosofie wordt op zaterdag 16 april van alle kanten bekeken, gewogen en besproken door een keur aan filosofen, wetenschappers, politici en kunstenaars. Uiteraard geven de huidige vluchtelingencrisis en terrorismedreiging stof tot dóórdenken.

Ik houd twee voordrachten:
GASTVRIJHEID EN TRAUMA (Middagsessie)

Het is gemakkelijk deuren dicht te houden, grenzen te sluiten en zich te verschuilen achter vermeende eigen tradities, normen en waarden. Werkelijke gastvrijheid daarentegen is moeilijk en vereist dat we plaats maken voor de vreemdeling. De vreemdeling is degene die niet 'bij ons'  hoort, die we niet begrijpen, maar niettemin een beroep op ons doet. De vreemdeling doorbreekt de rust en harmonie van onze comfort zone. We weten geen raad met hem - onze moraal verstokt, de politiek verkrampt: hij traumatiseert de moderne humaniteit. Gastvrijheid gaat niet over management of politiek, maar over de basis van de humaniteit.


ECHTE AUTHENTICITEIT, ECHT CONSERVATISME (Avondsessie)

Onze tijd wordt gekenmerkt door een vaag gevoel van onlust: ons bekruipt het gevoel van een verlies van iets, zonder precies te weten van wat. We zijn vervreemd maar we weten niet waarvan. Dit leidt tot een obsessief verlangen naar authenticiteit. We willen 'echt' zijn. 'Onvervalst'. Omdat ons hedendaagse leven niet meer echt is, willen we echte dingen zien, doen, zijn en kopen. En wat we voor authentiek houden moet altijd zo blijven. Dit leidt tot een ultraconservatisme waarin de mens zichzelf begrijpt vanuit tradities en andere ingebeelde waarden. Een filosofische column met onvervalste plaatjes.

Kijk voor het hele programma op www.dagvandefilosofie.nl

De 'Dag van de Filosofie 2016' zal plaatsvinden op zaterdag 16 april 2016 (12.45 - 22.00 uur) in theater De NWE Vorst in Tilburg en zal aansluiten bij het thema van de Maand van de Filosofie 2016: Over de grens.