3.09.2011

Dag van de Filosofie 2011Ik spreek op de Dag van de Filosofie over "Het Goede Leven is Elders:  Filosofie van het Toerisme"

Het Goede Leven is Elders: filosofie van het Toerisme

Volgens Nietzsche is de westerse cultuur gebaseerd op een hardnekkige veronderstelling: het ware leven is elders. Of het nu Plato's hogere ideeënwereld betreft of het Koninkrijk Gods, we zouden naar een andere plaats moeten gaan om het ware leven te vinden. Ons denken wordt gedreven door het verlangen elders te zijn. Nu de grote vertelling van Plato niet meer vanzelfsprekend is, blijft deze fundamentele lust naar het elders niettemin de drijfveer van het moderne westerse leven. In onze moderne maatschappij heeft dit verlangen zijn vorm gekregen in het toerisme. Obsessief op zoek naar rust is de moderne mens rusteloos en onverzadigbaar op zoek naar nieuwe ervaringen. Hij moet overal zijn geweest. De wereld is zijn supermarkt. Het beloofde land van melk en honing heeft plaats gemaakt voor het Tourist Resort met Pina Colada en Icecreams. Het ware leven in een land waar de zon altijd schijnt, lonkt hem vanuit de vakantiebrochures en websites die hem verleiden naar oorden met mythische culturen in musea en themaparken. Pas daar zal hij 'echt genieten'. Het toerisme biedt hem een betaalbare troost voor zijn grauwe kantoorbestaan. Toerisme heeft de plaats ingenomen van de rusteloze en onverzadigbare zoektocht naar de hemel. Het is de lust naar het ware leven elders.


Kijkend naar het toerisme onderzoekt Ruud Welten voor deze Dag van de Filosofie welke consequenties deze lust naar het ware leven elders heeft en de ethische vragen die het oproept.